Behörighet BE

Du måste ha ett svenskt körkort med B behörighet för att få börja övningsköra en tung släpvagn och du måste också ha ett giltigt körkortstillstånd. Du ansöker om ett körkortstillstånd via körkortsportalen som är ett samarbete mellan Trafikverket och Transportstyrelsen.

För att få ett körkortstillstånd behöver du göra ett syntest och lämna in en hälsodeklaration. Du kan göra syntestet hos oss på Ekerö Trafikskola eller hos en legitimerad optiker. Vänligen kontakta vår reception om du vill boka en tid.

Behörigheten BE ger dig rätt att köra en personbil eller lätt lastbil samt en tillkopplad släpvagn. Observera att denna fordonskombination får maximalt ha en totalvikt om 7000 kg varav dragbilens totalvikt inte får vara mer än 3500 kg.

Du kommer att göra kunskapsprovet hos Trafikverket inne i centrala Stockholm och provet tar ca 40 min. Observera att du måste bli godkänd på kunskapsprovet för att kunna göra ett körprov. Ditt körprov kommer du att få göra i Södertälje eller Tullinge och det är vår reception som bokar körprovet.

Har du läs- och skrivsvårigheter?

Om du har läs- och skrivsvårigheter eller något annat funktionshinder kan vi erbjuda dig individanpassad teori. Du har möjligheten att få extra tid på kunskapsprovet eller göra hela kunskapsprovet muntligt. Vänligen kontakta vår reception om du behöver ha hjälp med alla nödvändiga intyg.

Utbildningen kan du köpa i vår E-butik (se nedan).

Sidslut